По-големите ученици от 7., 8. и 12. първи ще се върнат в училище началото на февруари, обяви зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Те ще се обучават присъствено, ако заболеваемостта не е над 120 на 100 000 души. Окончателно решение ще бъде взето през следващите седмици.

„Безспорно важни са всички класове, но 7., 8. и 12. излизат със сигурност на предна линия. Тази възможност дискутирахме днес с ясното съзнание, че има още време. Всичко зависи от епидемичната обстановка“, допълни тя.

Ще има ротация между тези класове и останалите. Михайлова даде пример как ще се случва това: „Условно две седмици започват 7., 8. и 12. клас, след което две седмици ще бъдат на онлайн обучение, за да може следващите класове да се върнат. Идеята е да не се струпва масово 100% в училище, особено по-големите ученици.“

По отношение на ваксинирането на учителите, които попадат във втората фаза на ваксинация, Таня Михайлова уточни, че то няма да започне едновременно, а зависи от това къде е приключила първата фаза.

„След тази дискусия, която беше много полезна, включително със синдикатите в сферата на образованието, видяхме, че има много положителна енергия от тяхна страна да съдействат за много бързата организация и на изследването на антигени, и на започването на имунизацията. Смятам, че в няколко района тя ще започне още тази седмица“, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.