Софийската градска прокуратура предлага престоят в ареста на заподозрян при катастрофа, когато има и загинали, да се увеличи от 2 на 8 месеца. 

На среща с депутати и неправителствени организации държавното обвинение предложи още да се събират трафични данни от мобилни оператори, когато има катастрофи с причинена смърт, както и да се обсъди въпросът за използване на дронове.

Министерството на правосъдието обяви, че подготвя промени в работата на вещите лица, за да не се чакат експертизи с месеци. Спорен въпрос остава мярката за неотклонение на заподозрени при пътни инциденти със смърт.

„Мярката за неотклонение, която ние предлагаме да не е 2 месеца в случаите, когато има смъртни случаи. Някои от организациите и ведомствата, до които изпратихме това наше предложение, са застъпили становището, че мярката за неотклонение не е задължителна, че трябва индивидуално да се подхожда“, каза софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

В кръглата се включиха представители на сдружение „Ангели на пътя“, на Асоциация на пострадалите при катастрофи, експерти.

„Искаме също така, когато бъдат хванати преди да направят ПТП пияни или дрогирани на пътя, да дават обществено полезен труд в болниците, в моргите, в други заведения, за да видят какво причиняват. Ние няма да се откажем. Ще се борим докрай“, коментира Петя Иванова от сдружение „Ангели на пътя“.

Следващата среща е през септември.