940 лв. минимална заплата от 1 януари 2023 г. и 1128 лв. – след три години, предлага служебният кабинет. От 1 януари този година тя е 780 лв.

Пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова обяви план на служебното правителството, според който минималното възнаграждение в България ще се покачва на три пъти в рамките на три години, като увеличението от следващата година да бъде с близо 200 лв. През 2025 г. – тя да е 1038 лв. и през 2026 г. – 1128 лв.

Планът ще стане възможен ако разчетите на кабинета бъдат одобрени от новото 49-ото Народно събрание. По план минималната работна заплата тази година няма да се променя.

За бизнеса И тази идея на финансовото министерство влиза в графата „екзотични“. Според синдикатите обаче не е невъзможно минималното възнаграждение. 

През седмицата в доклад финансовото министерство очерта мрачен сюжет в случай, че план-сметката на България не претърпи корекции и предложи пакет от данъчни закони, в които се залагат повече приходи от налози като например за „свръхпечалба“ на бизнеса.

До края на април финансовият план на държавата трябва да бъде внесен за гласуване в новия парламент. Въпреки песимистичните прогнози финансовият министър все още е оптимист, че членството ни в Еврозоната от следващата година е възможно. Според нея това зависи от новите 240 депутати и дали те ще приемат предложените от нея планове.