Деница Сачева ще бъде предложена във вторник за социален министър, това обяви премиерът Бойко Борисов. В момента тя е зам.-министър на образованието, преди това е била на социалната политика.

След освобождаването на Бисер Петков от поста, той получи подкрепа от майките на деца с увреждания, социалните работници и синдикатите.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос на bTV защо се стигна до тази оставка, премиерът Борисов отговори, че пет пъти е връщал оставката на Бисер Петков и колегите му от кабинета вече не искат да работят с него. „Ако си го харесват майките, като станат министри – да го вземат”, каза премиерът Борисов.

По думите му с Деница Сачева правителството ще има по-добри резултати, а кандидатурата ѝ е консултирана вече с коалиционните партньори.

Областният управител на Перник Ирена Соколова ще бъде освободена още утре, а оставката ѝ ще се гласувана в сряда, посочи още премиерът. До освобождаването ѝ от поста се стигна след серия от протести в града заради кризата с водата.

„Аз съм и го обявил. Защото не може, пак казвам, има градове и области - сложиха си режим и харчеха разумно. Променяме цялото водоснабдяване за стотици милиони. Там заради пустите избори, кметът си понесе своята оценка. Мисли се допълнително откъде може да има водоснабдяване за Перник”, коментира министър-председателят и допълни, че проблемът ще се коментира на утрешната среща за климатичните промени в Мадрид.

Премиерът коментира повишаването на кредитния рейтинг на България, въз основа на оценка на макроикономическата стабилност от международната агенция „Стандарт енд Пуърс”, за да обори критики от опозицията.

„Устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс – това не е ли мечтата на всеки един политик да го постигне. Оставаме на тяхната съвест да тежи защо са заблуждавали хората. Това означава стабилни финанси, стабилна банкова система, контрол върху нея и отвън. Очаква се безработицата да спадне до исторически ниско ниво от 4%”, допълни премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира повишаването на кредитния рейтинг. По думите му оценките са основание за развитие на макроикономическите показатели, очаква се икономическият растеж да достигне 3,6% и има положителен коментар за структурните реформи по присъединяването към ЕRM2.

 „Достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканите, преди Гърция Турция и Румъния, като добра перспектива. Успяхме след фалита на КТБ не само да възстановим кредитния рейтинг. Това е добра позиция за дебатите по бюджета. Дава основание за по-голям оптимизъм в инвеститорите и развитие на икономиката”, заяви Горанов.

Министър-председателят подчерта, че в бюджета са заложени буфери, които да ни послужат при настъпването на рецесия и се оценяват положително структурните реформи за чакалнята на еврозоната.