Две имена се спрягат като вероятни кандидати за поста на социален министър след оставката на Бисер Петков.
Спекулациите са за заместник-министрите Зорница Русинова - на труда и социалната политика и на Деница Сачева от министерството на образованието, но засега темата не е обсъждана официално.

По информация на Валери Симеонов във вторник ще се събере съвет на управляващата коалиция, поискана от „Патриотите”. 

Развоя на събитията коментираха и протестиращите срещу проблемите в социалната сфера. Както преди година и половина, когато оставката на Петков беше на масата, така и сега майките на деца с увреждания са готови да защитят социалния министър. Дори с протест. Оставката определят като крачка назад от социалната реформа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той беше диалогичен, чуваше нашите проблеми. Разбираше ги и се бореше за тях. Имаме още много работа по нашите закони”, казва майката на дете с увреждания Нели Димитрова от „Системата ни убива”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отговорността на господин Борисов за пораженията оттука натам, забавянето оттука натам, че животът на хиляди хора с увреждания ще бъде в опасност, ще бъде единствено и само негова”, казва друма майка на дете с увреждания - Вера Иванова.

Притеснени са и социалните работници. Една от версиите е, че именно  договореното увеличение на заплатите им преди дни  е коствало поста на социалния министър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Социална политика без пари не може да бъде правена. Министерството на финансите трябва плътно да застане зад социалното. И да стане ясно, че служителите в тази сфера са важни. Очаквам да получим тези 5 млн., защото ако едни 5 млн. са  проблем и заради тях е поискана нечия оставка.Това е абсурдно”, казва Кремена Атанасова.

Оставката  е изненада и за синдикатите, и за работодателите. А причините загадка. Работата на Бисер Петков оцениха така.

„Можеха да се направят доста неща, но той беше спънат, може би от диалога с нас и синдикатите”, казва зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

„Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството сред неговите служители. Той е вършил добри неща, но нямаше способността да го продава, защото няма тази душевност, смята председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Новият социален министър наследява нерешени проблеми с болничните, втория пенсионен стълб, проблемите на хората с увреждания и ниските заплати на социалните работници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!