Старт на предизборната кампания. Тя ще продължи един месец и ще приключи на 27 октомври. И на този вот, има един ден за размисъл.

Местните избори на 29 октомври ще забавят приемането на Бюджет 2024. На старта на кампанията нагласите на управляващите партии бяха ясни.

"Моят краен резултат би бил трите партии в момента, които са в некоалицията да имат най-много кметове и общински съветници - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Трите партии гласуват заедно това е партньорство", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изборите като приоритет отчетоха и от ДПС, които обявиха, че влизат в кампанията с намерение за победа. И допълниха, че остават част от механизма на взимане на решения във властта, неформално.

"Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, обществото е избрало определени партии. Няма нужда от коалиционно споразумение", каза Делян Пеевски от ДПС.

ДПС и Пеевски бяха коментирани и от третия елемент в сглобката.

"Пеевски използва настоящата ситуация да си прави публичен пиар и това е нужно, за да се види от някой зад граница. Той е неформален лидер на парламентарната група на ДПС и е нормално да говори като такъв", добави Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

След старта на кампанията парламентът излиза в отпуск до 8 ноември. Затова по предложение на Асен Василев бюджетът ще бъде отложен с 20 дни, стана ясно след заседание на бюджетна комисия. Идеята среща подкрепа и от ГЕРБ, и от ДПС, но ядоса опозицията.

"Газят закона както си искат, защото кабинетът не излиза във ваканция, а и комисиите работят", каза Тошко Йорданов от ИТН.

За някои от парламентарните групи кметските избори са особено важни.

"За разлика от парламентите, общинските съвети и кметовете изкарват по четири години. Кметската власт е по-важна от националната", каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

"Там, където имаме успешни кметове сме ги потвърдили, имаме и много приятни изненади", добави Иван Ченчев от БСП.

Така бюджетът остана за ноември, а кампанията започна.