Нередно и нелепо е да идват хиляди хора от Турция да гласуват в България. Това каза по време на предизборен дебат в предаването „Лице в лице” по bTV Ангел Джамбазки от „Обединени патриоти” във връзка с днешната блокада по границата с Турция.  

Според него тези хора нямат морално право да гласуват в България.

„Законът трябва да бъде променен, съжалявам, че не успяхме да направим достатъчно в миналото НС, в това ще се наложи”, отбеляза той.

 „Явно Обединените патриоти протестират срещу несвършената от тях работа в предишния парламент – да променят закона”, коментира думите му лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък припомни дългите дебати по промяната на Изборния кодекс. „Смятам, че беше постигнат един стандарт, който отговаря на европейските изисквания. Всичко над това би било прекалено и би ни вкарало в сериозен проблем със зачитането на правата и конституционните свободи на личността”, отбеляза той.

„Трябва да сме умерени и внимателни. Това, което се отнася за Турция, се отнася и за Канада и за САЩ”, посочи Кирилов.  

„Последното правителство на Бойко Борисов и коалиционните му партньори доказаха, че не могат да управляват държавата и да защитят нашите национални интереси и границата ни”, коментира Филип Попов от БСП.

Опонентите в дебата обсъдиха и темата за правосъдието у нас. 

Ангел Джамбазки подчерта, че хората не усещат справедливост и това е огромен проблем.

По думите му, когато виждаш човек, за който целият град знае, че е телефонен измамник, кара скъпа кола, а получава социални помощи, разбираш, че правосъдието не работи.

„Хора с десетки криминални регистрации, условни присъди и висящи производства, вместо да чукат камъни, обират бабите по селата”, подчерта Джамбазки.

„Не е проблемът, че някой кара еди каква си кола, проблемът е, че някой има милиони и те са в офшорни компании”, коментира Данаил Кирилов. 

Марешки коментира и казуса с проверката на прокуратурата за регистрацията на партия „Воля” и дали всъщност е лидер на две политически партии.

„Ако нямах право, съдът и прокуратурата щяха ли да го разрешат, нали те са го одобрили, нали те са регистрирали тази партия. Естествено, че съм председател. Мога да стана и председател на трета, мога да стана и министър-председател, ако българският народ го иска”, заяви той.

Филип Попов от БСП пък определи като „скалъпен компромат” и „жълта клюка” аудиозапис от предишните избори през 2014 г., за който се твърди, че е с него и в който той заплашва, че ако някой го измести с преференция „ще го скапе”.

„Не съм автор на това нещо”, подчерта Попов.