20% от хората в рисковата група да бъдат ваксинирани срещу грип тази година. Това е целта на национална програма, която цели да подобри профилактиката срещу сезонната инфекция. За да се постигне това ще са нужни над 290 хил. ваксини.

По данни на националната статистика - тези дози са предвидени за малко под 1,5 млн. пенсионери. Целта на програмата е догодина ваксинационното покритие да се увеличи и 1/4 от пенсионерите да бъдат ваксинирани срещу грип.

Кога и как се прилага противогрипната ваксина 

През последните 2 години 74-годишната Маргарита Желязкова се ваксинира срещу грип – по предложение на личния ѝ лекар. Споделя, че за този период не е боледувала от грип.

Полага ѝ се безплатно, както и на всички останали хора над 65 г. Търсене при личните лекари вече има, казва д-р Михаил Михов. При тях ваксини вероятно ще има едва в края на октомври.

По думите му пика на грипните вируси е от края на декември до средата на февруари, като най-доброто време за поставяне на доза е поне 1 месец преди това. При около 2200 пациенти - той е поръчал около 150 ваксини.

„Нямаме данни как протича заразяването едновременно с грип и коронавирус. Моята препоръка е всички да се имунизират срещуCOVID-19, и с интервал поне 2 седмици – да се ваксинират и за грип”, обясни д-р Михов.

Когато ваксината срещу коронавирус е двудозова, противогрипната се поставя две седмици след втората игла.

Търсенето и предлагането

Запитвания за противогрипни ваксини вече има и в аптеките. Първите доставки се очакват в края на този месец.

„Всяка година продаваме между 120-140 хиляди ваксини. Последните години не достигат. Предишни години, преди доста, сме изхвърляли ваксини и нямаше особен интерес“, обясни собственикът на аптека Николай Костов.

Миналата година за страната ни бяха осигурени 340 хил. дози противогрипни ваксини. Тази година са предвидени повече.