Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните политически сили преди да връчи мандата за съставяне на кабинет.

Снимка: bTV

Държавният глава се срещна последователно с първите 4 парламентарни групи в новия парламент.

Утре се очакват разговори и с представителите на останалите 3 политически сили в Народното събрание.

Снимка: bTV

Президентът беше категоричен по време на консултациите, че трите избора за парламент през настоящата година, спечелени от различни формации, са показали, че доверието на българските граждани не се дава даром.

„Времето на едноличната премиерска власт приключи. И надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите“, каза президентът Румен Радев.

"Ние осъзнаваме, че на България й е абсолютно належащо да има редовно правителство да защитава българския интерес и да решава спешните проблеми и с пълен мандат", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според държавния глава служебните правителства са дали добра основа за бъдещото редовно правителство. Не така обаче смятат от ГЕРБ, които пристигнаха на „Дондуков 2“ втори.

„Както бях критичен към вашето управление, така и към бъдещото управление - въпросът е постигнатото в последните месеци да бъде надградено да вървим напред, а не назад. Вие разбирате тези нови реалности и очаквам конструктивно и отговорно поведение, но силна опозиция", каза Радев.

"Ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция със силни и непримирими позиции за отстояване на демокрацията, законността и спазване на Конституцията. Аз ви обещавам, че ако правителството има нужда от помощ и съвет от наша страна не само заради политическата мъдрост и описана ни, те ще получат съвет. Но обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според ГЕРБ предстоят много кризи. А според ДПС изходът от тях е редовното правителство.

"Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени - и социална, и здравна, и финансова инфлация, и растящи цени изискват отговорно управление, с визия и отговорни политически субекти с бързи и спешни действия и с поглед в бъдещето“, смята лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От БСП пък заявиха по време на консултациите, че имат притеснения за държавния бюджет, който вероятно ще бъде приет през януари.

"Разговорите ни продължават и в момента за нас най-важно е да започнем работа по приемането на бюджета да гарантираме компенсаторните мерки за цените и от първи януари да не се вдига токът за битовите потребители. Всичко това трябва да намери решение в бюджета", обясни лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова.

Президентът попита левицата и за правосъдната реформа. Според БСП проблемът е системен независимо как се казва главният прокурор и неговите правомощия трябва да се ограничат.