„БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията“.

Това каза президентът Румен Радев на представителите на „БСП за България“ по време на консултациите за съставяне на правителство.

„Двете служебни правителства, които назначих, дадоха възможност за стабилизация в условията на криза. Дадоха възможност за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление от хора от различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България“, каза Радев.

„Високо ценя положителната оценка, която дадохте на тази формула преди няколко месеца, когато даже предложихте служебното правителство да продължи като редовно. Смятам, че подходът за съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа за излъчване на едно ефективно, устойчиво редовно правителство“, каза още държавният глава.

„Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства, с бедност в резултат на порочен управленски модел до момента и се надявам, че вие ще имате сериозен принос в решаването на тези проблеми. Новото управление има нужда от силен социален вектор“, допълни Радев.

"За обществото ни, а и за успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта. В това отношение неведнъж съм споделял, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен. За мен е важно да знам до каква степен това убеждение се споделя от вас и какво сте готови да предложите", обърна се държавният глава към представителите на БСП.

Снимка: БГНЕС

"Разбираме отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме заявявали, че България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство. Положихме усилия в проведените досега разговори в експертните групи и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята воля за промени", каза от своя страна Корнелия Нинова.

"За нас важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени. Да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители", допълни тя.

По отношение на съдебната система Нинова заяви, че би трябвало правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени, независимо как се казва той. БСП са на мнение, че трябва да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!