„Пътна полиция“ със засилен контрол в очаквания интензивен трафик през празничните дни около 24 май.  

По данни на МВР се очаква днес и утре между 40 и 50 хил. автомобила да напуснат София. В края на работния ден трафикът на изхода на столицата към АМ „Тракия“ очаквано се засили. 

Снимка: btvnovinite.bg

Органите на реда предупредиха, че на местата по магистралите, където има ремонти, може да се образуват задръствания и тапи и съветват шофьорите да бъдат внимателни.

Снимка: Христиания Червенкова

Предупрежденията се сбъднаха - на 11 км на АМ "Тракия", преди началото на един от участъците, по който тече ремонт, се образува задръстване. Ремонтни дейности приключват на 21-вия км.

Бързи глоби

Междувременно МВР и Държавната агенция по пътна безопасност предложиха „бързи глоби“ за нарушителите – глобите да бъдат връчвани виртуално, а фишовете, с които да се наказват шофьорите, веднага.

Снимка: btvnovinite.bg

Предложението е с един фиш да се отнемат контролни точки или шофьорската книжка на нарушителите. Срокът за обжалване ще бъде само 14 дни. След изтичане на периода до 1 месец глобата трябва да се плати в пълен размер.  

Целта на полицията е всеки, който не спазва правилата, да бъде наказван строго и веднага.

„Имаме водачи, които при ограничение 50 км/ч карат със 150 км/ч в населено място или водач с 3 промила алкохол. Само за седмица са регистрирани 42 000 нарушения за превишена скорост, като 2/3 от тях са в населени места“, заяви гл. инспектор Николай Крушарски.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти по пътна безопасност предупреждават - с 1/4 нарастват катастрофите, извършени от водачи, употребили алкохол или наркотици, за първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Превантивният контрол е занижен. Всяка година загиват по 140 човека от това, че напускат пътното платно – причината според МВР е несъобразена скорост с пътните условия“, смята експертът Богдан Милчев.

Снимка: btvnovinite.bg
А заради интензивния трафик в посока Перник днес и утре ще бъдат отворени 2 ленти в посока изход от София и една лента за вход към столицата. В понеделник движението ще бъде по обратния принцип.

Повече велоалеи в София

Междувременно в София беше лансиран проект за повече велоалеи и пешеходни пътеки, подкрепен и от кмета Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвижда се по булевард „Патриарх Евтимий“ да бъдат изградени две еднопосочни велоалеи, които свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа.

По улица „Фритьоф Нансен“ ще се запазят паркоместата, а движението ще се извършва в двете посоки. По бул. „Витоша“ се очаква велоалеята да бъде преместена на пътното платно, а тротоарът се освобождава за пешеходци. Две нови безопасни пешеходни пътеки ще свързват квартала с парка на НДК.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако Столичният общински съвет одобри идеята, проектът може да бъде приключен до края на лятото.