Последният работен ден преди тридневната почивка около празника 24 май обичайно е свързан с тежък трафик по магистралите. Очаква се 40-50 000 автомобила да напуснат столицата и да се отправят на път из цялата страна.

Буквално вчера е приключила специализирана операция на КАТ, която е била концентрирана върху скоростните нарушения. Регистрирани са 42 000 нарушения за превишена скорост, от които 25 000 в населените места. Едно от най-фрапантните нарушения е при ограничение 50 километра в час шофьорът е заловен да кара със 150. Буквално преди минути бе регистрирано нов рекорд за скоростно нарушение - 175 километра при ограничение от 50.

„Резултатите от операцията са показателни, че след приключването на извънредните мерки хората тръгнаха по пътищата и се нарушава този режим. Установени са 42 хиляди нарушения за превишена скорост, като над 25 хиляди от тях са в населените места“, каза главен инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към ГДНП. 

„Контролът ще бъде в тази посока и в населените места“, заяви Крушарски, като акцентът ще е върху по-малките населени места, където са регистрирани повечето нарушения. 

Ако абитуриенти нарушават противоепидемичните мерки и се струпват на обществени места, ще им бъдат съставяни актове, каза  гл. инспектор Дарин Димитров от „Охранителна полиция“.

Контролът по пътищата ще бъде засилен, а „Пътна полиция“ ще съдейства, за да се избегнат задръствания и ако трябва ще организира така наречените „зелени вълни“. Очаква се интензивен трафик на двете основни магистрали – „Тракия“ и „Хемус“. Създадено е реверсивно движение от столицата в посока Перник.