Запечатаха училищата, в които зрелостниците ще положат матури в понеделник. Дотогава никой няма да има достъп до дезинфекцираните класни стаи.

Стаите на 18 СУ „Уилям Гладстон“ ще бъдат отворени точно в 8 часа на 1, когато ще бъдат посрещнати до 12 ученици и двама квестори.

Снимка: btvnovinite.bg

Учениците ще положат матура по български език и литература, но при специални условия. В изпитния ден зрелостниците ще влизат от различни входове, а на вратата ще се измерва температурата им.

Децата с висока температура, задух и грипоподобни симптоми ще бъдат връщани, обясни зам.-директорът на школото Десислава Николова.

Осигурени са маски за децата, които не си носят. Дезинфектанти пред всяка стая, а чиновете са наредени на метър и половина разстояние.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изпитът започва в 09:00ч. Според указанията на МОН зрелостниците трябва да са в училищата половин час преди това, но ние призоваваме всички да са поне 1 час по-рано, защото с тези нови указания по-спокойно ще е, ако има повече време“, уточни Николова.

Близо 49 000 ученици са избрали матурата по БЕЛ, а 11 000 по английски език. За някои от зрелостниците карантината е била бонус време за подготовка.

Снимка: btvnovinite.bg

От училищата предупреждават родителите, че няма да бъдат допускани да чакат децата си в дворовете. Въпреки че ще бъде запечатана през уикенда, всяка зала ще бъде почистена отново в понеделник сутринта.

Снимка: btvnovinite.bg
След полагането на матурата по БЕЛ ще бъде направена същата процедура по дезинфекция на всяка зала. Следващият изпит на учениците в XII клас е на 3 юни. Той е по избираем предмет.

На 15ти и 17ти юни са изпитите по БЕЛ и математика след VII клас.