ГЕРБ ще извървят цялата процедура по предлагане на нов кабинет на президента и след това - внасяне на състава за одобрение в народното събрание. Плановете на партията обяви в "Тази събота и неделя" по bTV вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Президентът насрочи консултациите за понеделник.

Според Томислав Дончев в състава на новото правителство на ГЕРБ ще има и нови и стари лица. "Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете", обясни Дончев за състава на проектокабинета. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, отбеляза той.

Коалиция с вторите от "Има такъв народ" е трудна задача, казват от новите партии, които няма да подкрепят ГЕРБ. "Коалиция не мисля, че е вариант. Правителство на малцинството с подкрепа на останалите е вариант, според мен работещ", каза Николай Хаджигенов.

"Ако "Има такъв народ" решат да излъчат правителство, ние сме готови да седнем и на принципна основа да подкрепим такова правителство", заяви Борислав Сандов от "Демократична България". По думите му това ще е на принципна основа. 

Ревизията на управлението на ГЕРБ за 10 години назад бъдещите проверявани определиха като политически трибунал.

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби", посочи Томислав Дончев.

А според Николай Хаджигенов трябва да има нов прокурор и друг висш съдебен съвет, и ако има данни за престъпления, да бъдат изпратени на тях.

"Ще се концентрираме върху конкретни теми и конкретни предприятия - Българския енергиен холдинг, водния холдинг, държавни предприятия", заяви Борислав Сандов за работата на парламентарната комисия.

От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!" подчертаха, че за пръв път има мнозинство на опозицията. 

Какво искат българите след вота на 4 април - правителство или нови избори? И какво може да постигне новият парламент? Гледайте извънредното студио на bTV "Новият  парламент - накъде?", в неделя от 17 ч. с водещи Антон Хекимян и Светослав Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!