Първото в най-новата ни история дело за шпионаж влезе в съда. Пред Темида застава дългогодишният председател на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Спецпрокуратурата внесе обвинение срещу него, че е шпионирал за чужда държава. Малинов заяви пред bTV, че няма притеснения за делото.

Снимка: btvnovinite.bg

Разследването срещу него е от 2019 г., а твърденията на прокуратурата са, че е получил милиони евро, за да работи за промяна на ориентацията на страната – от Европа и НАТО към Кремъл. Включително и като създаде партия с трайно присъствие в парламента.

И в момента Малинов е кандидат за депутат в София и във Велико Търново. Според адвокатите му, обвиненията са несъстоятелни, а идеите, за които отива на съд – е публикувал в книги и е обсъждал в пресата. Именно това разследване сложи началото на серията дипломатически скандали между София и Москва.  

Обвиненията

Николай Малинов е с две обвинения:

  • че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин;
  • че е разгласил държавна тайна.

Пред bTV настоящият кандидат-депутат заяви, че вярва на съда.

„Нямам от какво да се притеснявам. Винаги съм казвал, че са обидни и нелепи обвиненията в шпионаж – най-малкото, защото нямам никакъв достъп и никога не съм имал достъп до класифицирана информация“, уточни Малинов.

От държавното обвинение бяха лаконични. „Искрено се надявам, че прокуратурата си е свършила работата. Нека да оставим съда да си свърши работата. Нека да не нарушаваме правата на страните в процеса“, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Доказателствата

На два пъти прокуратурата публикува част от събраните доказателства, сред които и докладна записка на руски език. Именно в нея фигурират имената на генерал Леонид Решетников и Константин Малофеев.

„Когато човек поддържа отношения с едни хора от една държава  и владее този език – не виждам нищо укоримо. А това, че г-н Малинов там отразява своите идеи за това, че е по-правилно България да има ориентация и към Русия – не виждам нищо укоримо. Това дело е далечен отклик на геополотически интереси и просто в България има хора, които са заинтересовани да отчетат някакъв вид дейност“, коментира адвокатът на Николай Малинов – Димитър Вълчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Малинов първо беше задържан, след това излезе под гаранция от 50 хил. лв., а малко след това получи орден, лично от руския президент Владимир Путин.

Съдията, отменил забраната му за пътуване, получи забрана за влизане в САЩ заради сериозна корупция. Срещу Андон Миталов има дисциплинарно производство, което още не е приключило и той продължава да правораздава в специализирания съд.

Доказателствата са събрани в над 50 тома, но делото е секретно. Така че няма как да разберем какви са доказателствата срещу Малинов. Останалите дела за шпионаж все още се разследват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!