Девет диши от Горна Оряховица се изправят пред Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за телефонни измами.

Групата е нанесла за две години вреди на стойност над 1 млн. лв., предимно на възрастни хора в страната, информират от прокуратурата.

Ало-измамниците бяха задържани на 18 април 2019 г. в Горна Оряховица, София и Букурещ по време съвместна спецакция с румънските власти.

Според събраните доказателства, групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и йерархичност.

Т.нар. „въртачи“ набирали потенциални жертви на измамите, търсейки ги основно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък.

Следвала намесата на друг човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител. Жертвите били въвеждани в заблуждение, че полицията разследва опита за измама, а за да бъдат разобличени  престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците.

„Мулета“ взимали подхвърлените им пари и ценности, и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разрастване на дейността на групата, ръководителите и „въртачите“ изнесли дейността си в Румъния, където била изпращана и печалбата от престъпната дейност.

Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!