Работещите в МБАЛ „Проф. Георги Златарски” в Белоградчик излязат на протест в понеделник сутринта.

„Категорични сме, че твърденията на кмета Борис Николов, за липса на законово основание за превеждане на пари към лечебното заведение, не отговарят на истината. Има поне два начина това да се случи и те са регламентирани в законодателството“, се казва в писмената позиция на болницата.

По-рано днес кметът съобщи, че Община Белоградчик няма пари и законово основание за финансиране на лечебното заведение. „Настояваме да покаже писмата, с които, по негови думи, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите са му забранили да спаси общинската болница“, категорични са от лечебното заведение в града.

Според тях кредиторът се отказа да преговаря с кмета на Белоградчик, което практически означава, че ще се пристъпи към опис и изземване на апаратурата, леглата и друго имущество, ако до вторник не се намери спешно решение за излизане от ситуацията.

„Не е вярно и твърдението, че Община Белоградчик няма пари, защото на общинските служители са раздадени бонуси на обща стойност 240 000 лв. За чиновници може, за лекари не може", коментира по-рано днес кардиологът д-р Георги Николов. Той припомни, че от месеци не са получавали заплатите си.