Министърът на вътрешните работи допусна, че видеото от границата с прострелян мигрант, е манипулирано. За първи път пред bTV говори журналистът от "Лайтхаус Рипортс", който първи разбира за стрелбата и разследва случая.

Разследването се позовава на заключенията на независими експерти, които изследват видеокадрите.

“Експертът анализира звука от видеото. Изстрелът е насочен към човека, който снима и това е от българската страна на границата. Този човек никога не е грешал и аз нямам никакво съмнение в звуковия анализ. Виждаме хора в униформи, които приличат на българските полицаи, както и два автомобила – военен и цивилен джип”, заяви журналистът Клаас ван Дийкен.

Вътрешният министър отрече куршумът да е изстрелян от България и допусна, че разследването е манипулирано. Журналистът от Нидерландия опроверга това: „Не сме манипулирали абсолютно нищо.“

Властите казват, че в оръжията на българските граничари преобладават стоп патрони. Гранични полицаи не са разпознали мястото от клипа, нито имат данни за стрелба.

"Не се знае първо откъде е изстрелът, после в тази посока, ами ако се възпроизведе изстрел и хипотетично предположим, че отзад има и други хора и бъде засегнат друг, трети човек, извън тази група, какво се случва тогава? Така че това са абсурди. По-скоро се преекспонира ситуацията, може и да е сцена, може и да е театър", каза заместник-председателят на УС на СФСМВР Генади Тенев.

Има сигнали за пострадали гранични полицаи още отпреди месец, когато граничар беше застрелян с ловна пушка.

Снимката на ранен в главата полицай, която МВР разпространи, е с изтрити мета данни. Без тях не може да се установи категорично кога е правена тази снимка, каза още журналистът.