Наши зрители сигнализират за възможна измама с Националното преброяване – по вратите се оставят бележки от евентуалните преброители. 

„За преброяване – звъннете!“ - тази бележка открива Стефан на врата си преди дни. На нея има само номер. Без име. По думите му няма отличителен знак, че е оставена от представител на Националния статистически институт. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки човек може да напише тази бележка и да я остави. После ти да му звъннеш и да кажеш, че днес и утре те няма – така може да се злоупотреби с доверието на хората“, обясни мъжът.  

Стефан не е единственият. Оставянето на анонимна бележка на хвърчащ лист се оказва честа практика. От НСИ обясниха, че немалка част от преброителите наистина оставят такива бележки. 

Снимка: btvnovinite.bg„Няма проблеми в това, че преброителя оставя бележки. Преброителят по телефона може да си уговори сами среща с лицата – да ги посети, когато е удобно. Преброителят не може да иска лична карта, нотариален акт или какъвто и да е друг документ“, уточняват от института. 

Борислав Василев е преброител в столичния кв. „Подуене“. Казва, че рядко някой се съмнява дали в посещението му.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Най-големият му проблем е да се свърже с хората. Към този момент са преброени около 3,5 млн. българи. Вероятно преброяването ще се удължи със седмица.