Скандал около празнуването на Нова година раздели ресторантьорския и хотелиерския бранш. Министърът на туризма предложи хотелските ресторанти да работят след полунощ. Здравният министър обаче каза "не".

Отсрочката за гостите на хотелите е идея на министър Николова.

„Това е по-стерилно и по-хигиенично, според мен, отколкото да се разнасят бутилки и храна по стаите. В 00 ч. се посреща новата година и 00:30 ч. приключва мероприятието“, заяви министър Мариана Николова.

Предложението, вместо да зарадва, по-скоро уплаши част от хотелиерите в Банско. То не ги кара и да се надяват за наплив от резервации в последния момент.

„За мен това е изключително закъсняла реакция от страна на министърката. В продължение на един месец ние носихме като идиоти храна по стаите“, коментира Иван Несторов, мениджър на хотел.

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация обаче приветства идеята:

Националният борд по туризъм, Българската туристическа камара и Българският туристически съюз също се присъединиха към подкрепата за удължено работно време:

Сдружението на заведенията в България се почувства дискриминирано.

"Ние не виждаме каква е логиката едни да могат да работят, а други да не могат. Да изхранваш гостите на хотела е едно, но да организираш парти, купон, празненство, при положение че е забранено за всички други колеги, ние виждаме в това дискриминация", заяви Емил Коларов.


Здравният министър пък реагира във „Фейсбук“ на идеята на вицепремиера Николова.

Проф. Костадин Ангелов заяви, че няма да има разхлабване на мерките и хотелските ресторанти няма да имат разрешение да работят до 30 минути след полунощ на Нова година.

Той се аргументира по два начина - формално с това, че няма причини заповедта му да бъде редактирана, както и морална - че повечето българи ще спазват мерките коректно вкъщи и не вижда защо трябва да се разхлабват мерките за останалата част, която е изключение. 

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация веднага контрираха: „Ако държите на морала, платете ни за съсипания бизнес“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!