Министърът на туризма Марияна Николова ще предложи на Националния оперативен щаб да се направи изключение и на 31 декември ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч.

„Предложението на бранша е поне до 00:30 да могат да работят ресторантите в хотелите, за да могат гостите да посрещнат Новата година, вместо да разнасят храни и напитки в стаите“, обясни тя. 

По думите й няма да се допуска струпване на хора и провеждане на тържества. 

„Мисля, че така ще е и по-хигиенично вместо туристите да се разхождат и събират по стаите. Това зависи от допълнителни обсъждания с премиера и Щаба", добави министърът. 

Николова каза, че е била таен клиент - дегизирана с маска и качулка, за да провери качеството на хотелските услуги и спазват ли се мерките. 

„Направих няколко посещения като таен клиент с едно спортно яке и качулка в някои от хотелите. Бях таен клиент във Велинград, за да видя дали наистина се спазват часовете. Бизнесът не си позволява нарушения – един да допусне нарушение означава, че ще е петно за целия бранш“, заяви вицепремиерът.

Относно зимния сезон Марияна Николова заяви, че в момента резервациите са 30%. През следващите месеци отново ще се разчита на български посетители.

"Очакваме записвания в последния момент, както и гости от съседните страни Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да дойдат с кола", обясни още тя.

"По отношение на туризма практиката показва, че антигенните тестове действат", заяви Николова.

На въпрос за започналата ваксинация срещу COVID-19 тя посочи, че е готова да се ваксинира публично и очаква в най-скоро време да има тази възможност.