Празниците показаха, че бизнесът е дисциплиниран. Няма сигнали за нарушения в трите курорта Пампорово, Банско и Боровец.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проверката й в места за настаняване и ски зоната в зимния курорт Боровец.

„Контролът както от страна на Министерството на туризма, така и от всички останали органи, е безкомпромисен“, заяви тя.

Снимка: Министерство на туризма

По думите й чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора, защото всяко нарушение, освен че води след себе си санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора.

„А това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си позволим“, обясни министърът.

По думите й, ако всички сме дисциплинирани -  и туристите, и представителите на бизнеса, ще може да се отчете сезон.

Снимка: Министерство на туризма

„В Европа курортите не работят, тук са отворени. Зимните спортове са много важни за здравето на хората, защото се закаляват. С радост виждам колко много скиори има“, каза вицепремиерът.

Тя направи инспекция на кабинковия лифт в курорта, като разясни, че всичко трябва се дезинфекцира и се осигурява необходимата дистанция. Министърът отправи препоръка правилата да са на публични места, защото достъпността и информираността е много важна.

Снимка: Министерство на туризма

„Урегулирахме въпроса за тоалетните, както и възможността за поставяне на малки пейки, за да може туристите, като си вземат храна, да има къде да се нахранят“, обясни Марияна Николова.

Тя сподели, че се следи стриктно работата на ресторантите и дали има сменен режим. Работят само ресторантите в хотелите, при това с лимитиран час – 22 часа.

Снимка: Министерство на туризма

„Ако сме дисциплинирани, спазваме мерките и бройките на заразените и болни намалеят, ще може да обсъждаме и други мерки, облекчаващи ресторантите“, допълни тя.

Министър Николова провери и как функционират ски гардеробите и информационният център в Боровец.