Датата 9 септември раздели политиците в Народното събрание. Денят започна с декларация на „Демократична България“ за събитията на 9 септември.

„Имало е хора, преследвани заради убежденията им. Арестувани са 28 000 души. БКП раздели нацията и накрая и Възродителен процес. За да има помирение, трябва и покаяние“, заяви ген. Атанас Атанасов.

Това предизвика гнева на левицата, за които датата е празник.

„Не очаквах точно от „Демократична България" декларация. Половината там са деца на старата номенклатура. 9 септември не може да се ползва като дъвка непрекъснато и да бъркате с мръсните си пръсти в историята“, отговори Александър Симов.

Включиха се и другите партии. Според Тошко Йорданов 9 септември е черна дата в историята, каквото и да казват комунистите.

„Датата ни разделя. Има нещо по отвратително от фашизма. Разцепване на народ през средата на тялото му. Това е болшевизма. Не милвайте паметника на Живков в Правец“, добави Арман Бабикян.

Декларацията от името на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предизвика втори гневен изблик.

„Да кажете Манолова и Дончева дали сте съгласни. Защото ние с г-жа Манолова заедно сме празнували 9 септември“, каза Георги Свиленски.

По думите на Петър Николов, докато има политици, които вярват, че върху костите и кръвта може да се строи нова България, ще имам хора, които повдигат въпроса.

Само ДПС не взеха думата по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!