„Твърде много се изговори за 9 септември през изминалите дни. Мисля, че темата вече не е актуална. В крайна сметка 9 септември наистина остава разделителна линия в българското общество, защото според мен има твърде много хора, които действително не желаят да прочетат историята такава, каквато е”.

Това каза в предаването „Тази сутрин” Евгения Живкова.

„Аз чета историята като историк и гледам фактите такива, каквито са. В  България се създава антифашистка борба, която има за цел да преодолее атаките, които има тогава от хитлерофашизма. (…) Тодор Живков ми е разказвал интересни неща за неговото участие като партизанин в тази борба. Разказвал ми е, че е попадал в обсада, в гората, когато е имало нападение на фашисти, тогава е помислил дали не е по-добре а се самоубие”, разказа още внучката на Живков.

Според нея шпионският скандал от последната седмица може да обтегне отношенията между България и Русия: „Но смятам, че това не е най-правилното, което се прави, защото в крайна сметка България трябва да поддържа топли отношения с всички велики сили, които и до днес са велики сили”.

Чуйте целия разговор във видеото.