Министерският съвет одобри проект за изменение на Закона за политическите партии, съобщават от правителствената пресслужба. Предвижда се политическите сили да върнат в бюджета и надплатеното от 2016 г. до сега.

С  промените се уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия за действително получен глас.

Партиите и коалициите ще трябва да възстановят общо 16,5 млн. лв., които са получили над 11-те лева за глас, коментираха за bTV от финансовото министерство. 

При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева., а по отношение на периода от 26 май 2016 г. до 30 април т.г. икономията би била 18,6 млн. лв.

Преди дни се оказа, че партиите са взели по-големи субсидии, тъй като са били начислени и недействителните гласове, и вотът, в който е отбелязано „Не гласувам за никого”.

Предвижда се това правило да влезе в сила със задна дата - от 2016 г., когато се проведоха последните парламентарни избори.

Политическите формации ще трябва да върнат почти 19 милиона. Преди дни се оказа, че партиите са получили по-големи субсидии, тъй като са били начислени и недействителните гласове и вотът, в който е отбелязано не гласувам за никого.

„Коригираме законопроекта, закона, така че да отговаря на обществените очаквания и на това, което всъщност винаги е било справедливо. Размерът определен в годишния закон за бюджета да се получава точно, да няма преразпределение на гласовете от всички гласували към правоимащите партии”, заяви министър на финансите
Владислав Горанов в Габрово и допълни, че  законопроектът предвижда връщане на пари.

За да влезе в сила, промяната трябва да бъде гласувана в Народното събрание.