Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да провери дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била правилно определена и изплатена, или има нарушение, довело до влизане в партийните каси на суми, по-високи от полагащите се. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Снимка: Ладислав Цветков

Повод за проверката е информация на „Шоуто на Слави”, според чийто редакционен екип политическите сили е трябвало да получат 32 128 844 лв., а според предоставени по реда на Закона за достъп до информация документи всъщност са взели 38 684 384 лв. – с 6 519 540 лв. повече.

Снимка: btvnovinite.bg

Твърди се, че това е станало като всяка партия с над 1% от последния парламентарен вот е получила не определените по закон 11 лв. на глас, а 13,23 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

ВАП ще провери дали има нарушение на чл.25-чл.27 от Закона за политическите партии, като за целта ще се изиска информация от Министерството на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно одитният орган ще съдейства на държавното обвинение в хода на проверката.

Според финансовия министър Владислав Горанов проблемът е, че се отпуска една обща сума според действителните гласове, подадени на последните парламентарни избори. После тази сума е преразпределена само на правоимащите по закон партии, обясни той: "Тук има несъвършенство в закона, което преразпределя част от гласовете в полза на тези партии и коалиции, които имат избрани народни представители. Точно 11 лева няма как да се случи". 

Снимка: Ладислав Цветков

Правоимащите партии са две групи - тези, които имат депутат и тези, които сами имат над 1 процент от гласовете. Всички други гласове и парите за тях се преразпределят. Това е нарушение на закона и ощетява гражданите, твърди обмудсманът Мая Манолова: "Партиите са получавали субсидии и за гласове, които са подадени за независими кандидати, партии, които не са преминали еднопроцентната бариера, а също така и ца гласувалите протестно с "не подкрепям никого".

"Манолова смята, че депутатите трябва да поставят въпроса за субсидиите на парламентарен контрол към министъра на финансите, докато юристи отчитат и двете гледни точки".

"Според мен текстът в закона за политическите партии може да се тълкува двуяко. Когато е казано действителни гласове и пропорционално, би трябвало да е от онези партии и коалиции които имат мандат и са прескочили един процент от гласовете", коментира преподавателят по конституционно право д-р Наталия Киселова.

Последната промяна в закона за политическите партии, който разпределя субсидиите, е от 2016г.