Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ ще има правомощия да извършва контролни проверки на колесните трактори, които се движат по пътищата. Това предвижда проект на промени в Закона за движението по пътищата, предложен от Министерския съвет.

С приемането на законопроекта се въвеждат изискванията на директива на ЕС. Ще се гарантира, че превозните средства, тип колесни трактори, когато се движат по пътищата, отворени за обществено ползване, не представляват опасност за движението и за чистотата на околната среда.

Агенцията контролира и регулира общественият превоз на пътници и товари, автомобилните превози на опасни товари, техническата изправност на превозните средства, одобряването на превозни средства и придобиването на правоспособност за управление на МПС.

Министерският съвет предлага промени и в Закона за автомобилните превози относно използване на превозни средства, наети без шофьори, за автомобилен превоз.

С предложените промени в закона се разрешава на предприятия за автомобилни превози на товари да използват наети превозни средства във всяка държава членка на ЕС, при условие че са регистрирани и пуснати в движение в съответствие със нормативни изисквания на съответната държава.

Проектът има за цел да подпомогне на дейността на превозвачите при временни пикове или повреди с моторните превозни средства, посочват от правителствената информационна служба.