Консулът на България във Валенсия и бивш ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев ще бъде отзован, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.

Георгиев беше назначен на тази позиция след скандала с незаконните пристройки на жилището му. Това се случи въпреки неяснотите около познанията му по испански език, появили се след репортаж на bTV.

„Политическите назначения и хората, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, особено в МВнР, това нещо вече ще се приключи“, заяви премиерът.

Според него Георгиев е бил назначен „изцяло по политически причини“ и затова още днес ще се вземе решение за отзоваването му от Валенсия: „Ще бъде символ, че това не е методът и начинът, по който се случват нещата“.

Успехи в здравеопазването, помощ за туризма

Само вчера нововаксинираните са 24 747 и от началото на новата програма имунизираните срещу коронавирус са 130 000 - над една трета от очаквания общ брой, а е едва началото на януари, заяви Петков.

"Искам да поздравя министъра на здравеопазването, когато говорим за мерки трябва да е ясно какви са нашите цели. И нашите цели са да спасим максимално много животи в следващите месеци. Правим всичко възможно да не затворим икономиката и децата да отиват на училище и да не си стоят вкъщи. За да се случва това ваксинационната програма трябва да работи", заяви Петков.

Качваме тавана за COVID мерки за туризма от 1.8 до 2.3 млн. лв, каза още премиерът: "Вчера министерство на иновациите и растежа представи програма по която от Българската банка за развитие осигуряват 60 милиона лева, като банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!