На брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви как продължава разхлабването на мерките срещу коронавируса.

Отварят се терасите на заведенията, които ще могат да работят при определени условия. Това ще се случи на 6 май, а от 4 май разрешават индивидуалния спорт на открито и дейността на плувните басейни, както и курсовете за придобиване на правоспособност за различни транспортни средства.

Всичко това ще се извършва при условия, посочени в новата заповед на здравния министър, която вече е публикувана на сайта на ведомството.

КПП-тата остават до Гергьовден, след това ще бъдат премахнати. Детските градини и яслите остават затворени.

До 10 дни ще имаме ново санитарно извънредно положение, а до утре - нов проектозакон, който парламентът да гласува.

"Работим по нов закон, в който да бъдат включени всички мерки, които предвиждат права, а  ограниченията, които ще се наложи да съпътстват ежедневието, ще се регулират на база препоръки на щаба, на база възможностите, които Законът за здравето предполага и със заповеди на здравния министър, така както са предвидени компетенциите в самия закон“, каза Росен Желязков.

Физическата, психическата и финансовата стабилност на хората е основният мотив за всички промени. Отварят  заведенията с маси навън и тераси. Навсякъде собствениците трябва да осигурят дезинфектанти и дистанция между посетителите.

„По тази тема трябват много ясни правила, вече го има и в други държави, дали на 10 квадрата 4 човека, дали ако е семейство на една маса, това допълнително ще бъде описано, за да могат хората да го изпълняват“, уточни Бойко Борисов.

Ще има и обучение на персонала на всяко заведение. Най-важното е хората да са дисциплинирани.

„Системите ни, финансовите, буквално рухват. С милиарди се губи всеки месец. Всяко отваряне на работно място дава възможност, гарантирайки, че няма да вкараме ПИК в заболяванията, ние се опитваме да го правим. И затова благодаря на хората, които са дисциплинирани и няма да се юрнат буквално - дай да отидем на всека цена да видим какво е“, допълни премиерът Борисов.

Колективната дисциплина е основен момент и при индивидуалните спортове, като тенис и плувни басейни, и при шофьорските курсове, които започват работа. Все още се обмисля как да се проведат изпитите и матурите на учениците. Яслите и детските градини остават затворени.

„Децата - да, няма проблеми с тях, но връщайки първо поставяме на риск лелките и учителките, които работят там и втори път - едно дете да има на 20 - всичките ще носят вируса, няма проблем за тях - казват професорите, но те ще се приберат вкъщи“, каза още Бойко Борисов.

След Гергьовден ще се премахнат и КПП-тата. Сега остава парламентът да се събере на заседание.

Друг брифинг се състоя преди този за мерките. В 8 ч. сутринта, докато секретарят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, съобщаваше актуалните данни за заразата, до него изненадващо  седнаха премиерът и генерал Мутафчийски. Причината те да се появят са спекулациите във вчерашния ден, породени от отсъствието на генерала на вчерашния сутрешен брифинг и промяната в начина, по който вече ще се съобщават данните за заразата.

7 нови случая са доказани през днешния ден, общо регистрираните стават 1618. Последният починал с коронавирус, за който съобщават властите, е мъж на 64 г. , който е имал онкологично заболяване. Починал е в областната болница във Видин.

Генерал Мутафчисйки се появи за първи път пред медиите цивилен, а не в униформа. И двамата с премиера подчертаха, че от няколко седмици обмислят промяна в начина, по който сутрин се съобщават данните за коронавирусната инфекция.

"От две седмици щабът ме умолява да спрете да се гаврите всяка сутрин с тях – една част си вършат работата, друг идват буквално, за да се заяждат с тях, просто хората се преумориха , имат и планови операции, те и работят и друга работа", обясни Бойко Борисов.

"Според много от хората, начинът на оповестяване е контрапродуктивен – насажда страх, въпреки че информацията винаги е била обективна, фокусира прекалено вниманието на обществото. Молбата за промяна в оповестяването беше лично наша. И това е всеизвестен факт, не е новина", каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Щабът продължава да функционира, увери премиерът и разкритикува публикации, тълкуващи вчерашното отсъствието на Мутафчийски от брифинга,  като "Убиха генерала".

"Аз вчера, като прочетох, му се обаждам и му викам "Жив ли си бе, колега, ние сме приятели от толкова години и дето се вика само на него съм му позволявал да ми прави едни прегледи. Всеки ден вечер в 12 ч. ми дава колко са заразените и починалите, сутрин в 7 ч. сме тук. Без събота и неделя, без заплащане. Докато някои толупи спят до обед и после ми пишат постове и ми задават въпроси нахалниците. Какво напрежение да има между мен и него, той е шеф на болница, аз съм премиер. Второ - от 20 и кусур години ми е приятел – ние сме го издигали, за да стигне до тоя пост, по 10 пъти на ден го чувам", обясни премиерът Борисов.

И за да не се стига втори пък до такива ситуации, Борисов заяви, че ще върне изявите на генерала рано сутрин, но само по веднъж седмично.

"За да може да го виждате, да му се радвате, щото сутринта му викам "Айде чакам те, защото беше 6:20 ч., той вика оправям се, викам – Абе, кой те развали, вика – Не, бе, бръсна си главата, ще се изявявам по телевизията", коментира Борисов.

Генерал Мутафчийски пък обясни, че сега най-важната задача е да се създаде концепцията как да живеем с вируса оттук нататък.

И днес лидерът на БСП се включи с коментар на сутрешния брифинг - в интервю за БНР тя казва: "Сутрешното изявление на премиера не променя впечатлението, което той остави, че Щабът беше употребен за пиар. Всички помним думите, включително и на премиера, за чували с трупове, морги, катафалки, за ад, който действително не се случи. В момента обаче, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат обществена съпротива и недоверие, премиерът реши да ги прекрати".