Правителственото заседание тази сряда започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на пожара в дома за възрастни в село Рояк и на автобусната катастрофа на АМ „Струма“.

„С правителствено решение определихме днешният ден за ден за национален траур. Това е денят, в който със смирение почитаме паметта на жертвите - девет български граждани, загинали при пожара в Дома за грижи за стари хора в село Рояк и загиналите граждани на Република Северна Македония в пътнотранспортното произшествие на АМ „Струма“, каза премиерът Стефан Янев.

„В тежки мигове на страдание нека да изкажем нашата съпричастност към членовете на семействата и близките на загиналите“, призова Янев.

Още вчера от всички политически партии изразиха своите съболезнования на близките на загиналите. Съболезнования изказаха и всички европейски институции.

И в Европейския парламент отдадоха почит на загиналите в автобуса. Председателят Давид Сасоли изказа съболезнования към семействата на жертвите и призова депутатите в залата за минута мълчание.