Инфекционистът и публичен критик на противоепидемичните мерки доц. Атанас Мангъров влиза в клиниката на Инфекциозна болница, в която се лекуват болни от коронавирус и ще бъде неин началник. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

„Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата за лечение на коронавирус. Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера и лично съм го помолил да се включи. Той пое ангажимент и има заповед за началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус. Отговорността за лечението на тези пациенти ще е и него, рамо до рамо с колегите, които са на територията на Инфекциозна болница“, посочи министърът.

Директорът на болницата проф. д-р Татяна Червенякова уточни, че вчера Мангъров сам е подал молба за преназначаване с мотива, че в момента потокът към детската клиника, в която работи, е по-нисък.

Нови мерки

По време на посещението си в Координационния център проф. Ангелов е станал свидетел на случай, в който лекар от столична болница заявява, че няма достъп до системата, която показва свободните легла. По думите на министъра това е недопустимо и ще провери случая лично.

„На територията на София, по уверение на директорите на лечебни заведения, няма недостиг на легла“, подчерта министърът.

Той беше категоричен, че всеки със симптоми ще бъде тестван и отбеляза, че в Европа се налага хората да чакат по 6-7 дни за резултати. Обсъжда се дали бързите антигенни тестове да не станат алтернатива на бавния и скъп PCR и позитивен резултат от тях в съчетание със симптоми да не стане достатъчно основание за карантина и всички останали мерки, каза още проф. Костадин Ангелов.

По думите му се обсъждат допълнителни мерки, сред които е минаване на цялото училище в онлайн форма на обучение при над 20% заразени. Студентите ще учат от вкъщи, освен в специалности като медицинските, където това не е възможно, стана ясно от казаното от проф. Ангелов.

Коридорите за пазаруване може да бъдат преместени в следобедните часове заради все по-ниските температури сутрин, а от тях може да започнат да се възползват не само пенсионери, но и по-млади хора с хронични заболявания. „Много трудно можем да докажем, че даден пациент е с хронично заболяване, надяваме се да няма злоупотреби“, призна здравният министър.

До края на ноември нощните заведения в цялата страна ще останат затворени, а всички барове и ресторанти ще имат общ вечерен час, който не е решено дали ще е 23:00 или 23:30 ч.