Премиерът Николай Денков пристигна тази сутрин в Киев. Визитата е знак на солидарност и подкрепа за Украйна по повод две години oт началото на войната.  

В украинската столица Денков посети разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници.

На 2 януари балистична ракета е поразила 8-етажна жилищна сграда, като са нанесени щети по домовете на 321 семейства. В атаката са загинали мъж и жена. Седем апартамента са напълно унищожени.

Вследствие на масираната атака по украинската столица с ракети и дронове са възникнали пожари и разрушения в девет района.

"България подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници", напомни акад. Николай Денков преди заминаването си.

Страната ни поддържа и украинската формула за справедлив, всеобхватен и траен мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право, както и всички усилия за световна среща на върха за мира с възможно най-широка международна подкрепа.

В Киев Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха и паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната. Акад. Денков постави венец на Стената на паметта.

Снимка: Министерски съвет

Стотици хиляди са загиналите военни и цивилни украински жертви от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, до 25 февруари 2024 г. По време на възпоменателната церемония прозвуча сигнал за въздушна тревога. Въпреки това отдаването на почит продължи без прекъсване.

В Киев премиерът е придружен от министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката - Румен Радев, на околната среда и водите - Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и отбраната - Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.