Писма до всички параламентарни групи е изпратил номинираният за премиер от „Продължаваме промянатаакадемик Николай Денков. Той ги кани на нов кръг от разговори в петък. 

Така всеки ще може да посочи важните теми, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание през следващата година. Именно от тези приоритети зависи дали партията ще опита да реализира втория мандат.

Денков предлага и график за разговорите. Формациите имат срок до четвъртък вечерта за предложенията си. В петък „Продължаваме промяната“ кани всички желаещи на нов кръг от разговори.

След празниците ще се подготви програмна декларация, която ще се гласува в залата на 5-ти януари. Така ще се разбере дали от ПП имат подкрепа за съставяне на правителство.

„Ако не получим подкрепа, ще върнем мандата неизпълнен. Ако програмната декларация получи подкрепа, тогава стои въпросът как би трябвало да изглежда състав, който би могъл да го изпълни със съдържание. Гръбнакът, основният състав от министрите, трябва да бъде свързан с политически формации, за да е ясно кой носи отговорност“, каза акад. Николай Денков.

От ПП залагат на 4 основни приоритети в разговорите с останалите партии – Шенген и влизането в Евзрозоната, борбата с корупцията и мерки за бизнеса и социално слабите.

Демократична България“ ще дадат своите приоритети. Засега разговори за министри не са водени.
„Какво ще бъде нашето участие в кабинета ще зависи от цялостния процес“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Референдум за Еврозоната и да не изпращаме оръжия за Украйна са част от условията на „Възраждане“.

„Тези хора имат единствено и само наглостта да ни говорят празни приказки. Радев на практика прави изнасилване на конституцията“, каза Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“.

Български възход“ ще обсъдят предложението на ПП.

Български възход“ ще бъде последователен и като поведение, и като политически цели“, Александър Николов, депутат от партията.

Преди да отговарят, ГЕРБ ще обсъдят идеята на ниво ръководство. ДПС и БСП не коментират.