"Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха в ефира на bTV, че са готови да направят кабинет на малцинството с втория мандат дори и ако ГЕРБ го подкрепят. Но при условие, че от партията на Бойко Борисов не участват в коалицията, а само подкрепят политики.

От ГЕРБ веднага отвърнаха – "ако чакат подкрепата ни, нека да ни я поискат открито. И е важно да уточним – въпросният вариант е за програмно правителство, с точни и ясни задачи и определен времеви хоризонт на работа."

Програмно правителство с втория мандат е новият сценарий пред партиите – в търсене на изход от кризата. 

“ДБ и ПП да съставим правителство на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ”, заяви съпредседателят на “Демократична България" Атанас Атанасов

“Правителството с нашия мандат ще излезе с много ясно разписана програма, която няма да е съгласувана с ГЕРБ”, категоричен бе Даниел Лорер от “Продължаваме промяната”. 

“Държат се като в ясла - ние няма да ви подкрепим, но когато дойде вторият мандат при нас – вие трябва да ни подкрепите, смешно”, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. 

Все пак от ГЕРБ са готови на компромиси в името на това да има редовно правителство. От "Продължаваме промяната" не изключиха – да имат кабинет с гласовете на ГЕРБ

“Няма сила, която да спре един депутат да гласува както прецени”, каза Даниел Лорер

“Ако искаш подкрепата на някой, трябва да го заявиш. Това по-скоро ми прилича на "свенливо намигване"”, добави Томислав Дончев.  

“Аз съм за – да седнем и да уточним едно по едно това правителство каква програма ще изпълнява. Това трябва да бъде разписано и да бъде контролирано от парламента”, заяви Атанас Атанасов.  

Дали ще се стигне до сценарий на кабинет с втората папка е въпрос на разговори – убедени са партиите. Нагласите към момента са, че първият мандат на ГЕРБ-СДС ще бъде неуспешен.