„Продължаваме промяната“ (ПП) поиска с официални писма коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

От там уточняват, че в писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че „за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има „систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа.

В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски, посочват още от ПП.

От партията призовават Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук, посочват в съобщението си от партията.

„Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта“, припомнят още от ПП.

От партията призовават прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите „Капитан Андреево“, магистрала „Хемус“ и др.