Застрашеното от пожара в Кресненското дефиле село Влахи беше евакуирано. На петия ден от бушуването на стихията властите разпоредиха хората да напуснат домовете си, тъй като огънят настъпва към селото.

След като снощи отново пламна южният фронт преди Влахи, днес до обяд се смяташе, че опасността е овладяна. Часове по-късно обаче пожарът отново се разрастна. 

В ранния следобед в района се разрази ураганен вятър, който понесе пламъците към къщите, предаде кореспондентът на bTV в региона. 

Снимка: МВР

Заповедта за евакуация беше издадена по обяд. Със съдействието на полицейски служители от селото бяха изведени 27 души. Някои тръгнаха веднага, без да вземат нищо със себе си, други обаче се противопоставиха.

От полицията увериха, че дежурят и никой няма да пипне домовете.

Възстановяваме режима на пълен контрол от полицията, която ще следи в селото да влизат хора само и единствено с разрешението на органите на реда, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Вижте повече във видеото:

Няма пострадали хора и къщи, само една тежка машина е била обгорена. Според Радев няма нужда да се иска помощ отвън.

„Пожарът в село Влахи продължава, усложни се обстановката основно заради вятъра“, обясни впоследствие Радев на поредния брифинг от оперативния щаб.

Вътрешният министър отново призова хората да бъдат много внимателни при боравене с огън.

В момента усилията са насочени за опазване на парк „Пирин – уточни той. – Търси се площадка, откъдето да бъде ограничен огънят“.

Радев призова водачите да шофират внимателно и да пропускат колите със специален режим.

По-рано на брифинг той заяви, че по разпореждане на Окръжна прокуратура продължават разпитите на максимален брой свидетели, за да се стигне до повече информация откъде тръгва пожарът.

Загубите са значителни, но обобщени цифри могат да бъдат дадени едва след приключването на операцията, уточни вътрешният министър. 

Снимка: МВР

„В района над дефилето около 200 души имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма – около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които ще ни позволят да вкараме вода. Така ще сме спокойни и ще спрем разпространението на огъня”, обобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

От Министерството на отбраната обявиха, че специализирани армейски формирования продължават да оказват помощ за потушаването на пожара.

И днес два хеликоптера „Ми–17“ от състава на авиобаза „Крумово“ летяха по над три часа, като до 16:30 ч. изпълниха общо 48 захода и изсипаха близо 96 тона вода над обхванатите от огъня горски масиви край село Влахи. Полетите продължиха до вечерта.