Овладян е пожарът, пламнал в гората над Девин. Огънят вече не се разраства, но има огнища, които все още тлеят.

Втори ден пожарникари се борят, за да опазят гората в местността Забърди. Щетите върху природата са големи – изгоряха 1500 декара. Засегнат беше белият бор, който е сух и се възпламенява бързо.

Снимка: btvnovinite.bg

Рано сутринта оперативният щаб разпредели силите на пожарникари и доброволци в гасенето. Те останаха на терен през целия ден.

„Гори една 40-годишна гора, която е красотата на този район и ние трябва да я опазим“, каза зам.-областният управител Смолян Андриан Петров. За да я опазят, на терен се събраха 3 пожарни автомобила, над 30 доброволци, както и 50 служители на горски стопанства в близост.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта на пожарникарите беше да изгасят и да ограничат периметъра на пожара, за да не се разпространи на по-голяма територия. Както и да не достигне до защитен от „Натура 2000“ район до периметъра.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои Регионалната дирекция на пожарна безопасност в Смолян и Държавното лесничейство да изчислят щетите.
Причините за възникването на пожара все още се изясняват. Сред версиите са умишлен палеж и човешка небрежност. Има и съмнения, че пламъците са тръгнали от пасищата, намиращи се в близост.

„Според мен пожарът е умишлен, сега, аз не съм видял и нямам доказателства, но според характера на запалванията – на различни места през 200-300 метра, фронтовете на огъня не се събират – говори, че това са различни огнища“, посочи вр. и. д. директор на Горското стопанство – Здравко Караджов.

Снимка: btvnovinite.bg

Следобед заради силното слънце и топлото време – тлеещи огнища пламнаха отново. До нужда хеликоптер, който да помага в гасенето, не се стигна. Заради очакваното топло време в следващите дни, опасността от възобновяване на огнищата остава, а работата на пожарните екипи ще продължи.