Учениците от Софийската математическа гимназия оказват много добри резултати на изпитите и по български език и литература, и по математика - над 90 точки, което е много над средния резултат и по двата предмета.

За български език и литература средният успех в страната е 53 точки. Доста по-нисък е по математика - по малко над 30 точки.

Снимка: btvnovinite.bg

Намаляват седмокласниците с 0 точки. Такъв резултат има около 100 деца по български език или по математика. А 0 точки и по двата предмета имат 12 деца.

Повече са пълните отличници. Въпреки ниските резултати по математика, 141 ученици имат пълен брой точки. По български език и литература 100 точки имат 16 деца.

Снимка: btvnovinite.bg

От 59 явили се ученици в Математическата гимназия във Варна, 55 имат повече от 90 точки по математика. Общо 14 са с максимален резултат.

"Децата, които учат при нас са подбрани, но подборът изисква много работа и усилия от колегите. Резултатът, който се получава, показва, че всичко си струва. За тези ученици ние отделяме много голямо внимание и им осигуряваме една допълнителна подготовка, която да им позволи да усвоят знанията на едно много високо ниво и да покажат най-доброто във всеки един момент“, обяснява Евгения Михайлова, заместник-директор на Математическа гимназия във Варна.

Резултатът на Рая Петрова е 99 точки по математика и 99 по български език. "Постига се с много усилия, труд и искрено желание да учиш и да постигаш по-високи резултати", споделя Рая.

"Около 4-5 часа ти се налага да отделиш, особено по математика и български. Тук подготовката е много добра, много висока", категорична е още Рая.

Всяка година пловдивската математическа гимназия постига високи резултати на изпитите по математика и български език и литература. Тайната е в иновативния подход на учителите и високата мотивация на учениците.

13-годишната Радост Железарова е от малцината седмокласници, постигнали пълния брой точки 100 на матурата по български език и литература. Радост се представя почти толкова добре и по математика – с близо 98 точки. Приятелката на Радост – Натали – е с пълен брой точки по математика и с 98 по български език.

Мартин вижда бъдещето си след 10 години като програмист, но има висок успех от 98 точки по български език. "Привличат ме правилата. Обичам да спазвам всичките граматични и правописни правила. И пунктоационните. Най-забавни ми бяха поставянето на запетаите", споделя Мартин. Той обаче смята да стане програмист и да променя света чрез технологиите.

Съучениците на Радост, Натали и Мартин също са отличници. Випускът е изключително силен, твърди Веселина Карапеева, директор на МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

Оценките от изпитите за външно оценяване след седми клас са важни за бъдещото образование на децата, защото с тях те кандидатстват за желаните гимназии.

От полунощ 60 хиляди ученици вече попълват оценките си от изпитите си електронно в системата за кандидатстване. А който има нужда от помощ, може да получи информация в училищата-гнезда. Днес не се стигна до дълги опашки и до напрежение. Кандидатстването продължава до 5 юли.