Повече от година след началото на водната криза с язовир Студена, днес в Перник не само че има вода, но се налага и язовирът да бъде изпускан контролирано, за да не прелее.

На сателитни снимки се вижда как е изглеждал водоемът преди точно една година - през януари 2020 г., когато в язовира почти няма вода. А друга снимка от преди две седмици показва, че Студена е прекалено пълен. 

Драмата започна през ноември 2019 г. когато водата падна до критичните 5 млн. кубически метра при максимален обем над 25 млн. Започна тежък воден режим за 120 хиляди души в Пернишка област.

По-късно язовирът започна да се пълни заради обилното снеготопене. Така през юни миналата година обемът му достигна до 21 млн. куб. метра и беше сложен край на водния режим. За да стигнем до днес, когато се налага дори неговото изпускане.

Междувременно, за да се реши проблемът със сушата, беше изграден нов водопровод, чрез който да идва вода от София през Мало Бучино.

Как помогна тръбата, питахме отговорните институции.

„В първите дни, в които започнахме да го използваме, водата в Перник беше малко и той беше наистина жизненоважен, за да може да можем да разчитаме на това, че няма обемът на язовира да тръгне надолу. отделно от това, когато се правеха ремонтите по водопроводната мрежа на Перник. Половината от града щеше да остане без вода, ако го нямаше този водопровод, защото не можехме да подаваме вода от язовира“, каза Борислав Иванов.