Перник от утре обявява бедствено положение заради водната криза. Режимът се затяга – вода ще има само по 8 часа на ден, а не както досега по 10. Обсъжда се вариант градът да се включи към водоснабдителната мрежа на столицата, но не е ясно как и колко време ще отнеме това.

Междувременно се появиха нови тревожни данни за загубите на вода.

Половината от природния ресурс, който подават ВИК-дружествата към абонатите, изтича, показват данните на Националната статистика.

За миналата година загубите в цялата страна са за почти половин милиард кубика. Това е малко над 56% от всичката подадена вода.

А по тръбите най-голям процент вода се губи в крайно занемарената ВиК мрежа.

На фона на кризата от "Стомана Перник" обявиха, че обмислят да съдят „Софийска вода” заради записаното в доклада, че почти 40% от водата, предвидена за целия град, се използвана за промишлени нужди.

Според ръководството на предприятието тръбопроводът визиран в доклада всъщност минава транзит и осигурява питейна вода на Перник.

В дома на Алекса във високите части на Перник има дни, в които водата идва само за три часа. Това превръща е ежедневието в ад.

„Не може да се изкъпеш, да сготвиш, да избършеш да изчистиш”, казва Алекса Стефанова.

От водния режим е пострадал 4-ри годишният й син. Той посещава детска градина, но най-вероятно е пил вода, престояла доста време и затова детето е с инфекция 3 седмици. 

Затова Алекса ще се присъедини към съгражданите й, които протестират.

А местната власт уверява, че с обявяването на бедственото положение започва модернизацията на пречиствателна станция, монтирането на 6 км тръба от горната част на река Струма, която да отвежда вода до язовир „Студена”, насочване на вода от Владайския канал към язовира и почистване на водосборни канали.