ПП-ДБ практически взривяват диалога в средносрочен и дългосрочен план. Намериха да атакуват точно един от хората, с които могат да намерят диалог - Росен Желязков. Той неслучайно беше председател на парламента“, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС в предаването „Тази сутрин“.

Росен Желязков от ГЕРБ бе отстранен предсрочно като председател на Народното събрание. „За“ гласуваха 129 депутати, а „против“ – 103. Оставката му беше поискана от три парламентарни групи – първо от „Възраждане“ и БСП, а късно вечерта в сряда – и от ПП-ДБ.

Точката влезе в дневния ред на парламента, въпреки че до ваканцията на депутатите остават два дни – 25 и 26 април.

„Това явно е някаква мъст за Здравната каса, доколкото разбирам. След изборите България трябва да има стабилно правителство, в което доминира първата политическа сила, с коалиционно споразумение и с ясно поемане на политическата отговорност от всяка партия в него“, коментира Биков.

Той заяви, че вероятно след изборите вероятно няма да разговарят с ПП-ДБ.

„Овен това Асен Василев си въртеше далаверите - знаете ли, че капиталовите разходи на цялата държава бяха събрани в Министерството на финансите и той решаваше? Рашков очевидно се е снимал с хора, свързани с контрабандата в България“, коментира Биков проблемите в отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Той заяви и че държавата не е на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

„Но тя не е и на Кирил Петков и Асен Василев. Полагат им се 8 милиарда от тук, полага им се Министерство на финансите, няколко контрабандни канала и те казват - ама ние сме със 63 депутати, ама защо тогава сте взели цялата изпълнителна власт?“, коментира Биков.

След изборите ГЕРБ-СДС не изключват взаимодействие с когото и да било, „стига да е в общата посока на развитие.“

Политическата криза се поражда от две неща - взривяването на диалога между всички политически сили и опитът да се отмени демокрацията в България през тази теза с ярките политически лица, допълни той.

Тома Биков подчерта, че с която и партия да се разберат, то ще се иска споразумение и ясни отговорности.