Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима души от столичния квартал „Христо Ботев“ за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици на територията на София, информират от държавното обвинение.

Те бяха задържани вчера при мащабна спецакция. Събраните доказателства показват, че групата е действала от началото на 2016 г.

Предоставяла е парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани.

Установени са длъжници, на които участници в групата са нанесли средни и леки телесни повреди. Един от тях е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр.

Има и доказателства, че участниците в групата за разпространявали наркотици в различни райони на столицата.

Утре специализираната прокуратура ще поиска от съда определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама от участниците в групата. Те са братя, като по-възрастният от тях е ръководел престъпната структура.

На друг участник в групата е определена мярка за неотклонение „Подписка“, а четвъртият, който е син на ръководителя на групата, за момента е без мярка за неотклонение.