Петима души са били арестувани по време на спецакцията срещу организираната престъпна група за рекет, която беше разбита днес в столичния квартал „Христо Ботев”. Това обявиха пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Класическа схема на силоваци – така двамата описаха дейността на бандата. Според събраните данни задържаните са предоставяли малки суми като заеми на хора с нисък социален статус, като заради високата дневна лихва много бързо борчовете придобивали огромни размери. Следват телесни повреди, отнемане на имущество и заплахи. „Тези хора стават бели роби, задължени до гроб”, коментира Гешев.

Според Иванов сочените за членове на лихварската банда са „криминално проявени по почти цялата палитра на Наказателния кодекс”, като се събират данни дали не са били ангажирани и в наркоразпространение.

Към момента се смята, че групата е действала поне от 2015 г. „В такива райони е по-затворено обществото, страхуват се да подават сигнали, по-трудно се намират свидетели”, призна главният секретар на МВР.

„За никого не е тайна, че в определени райони, да го кажем по този начин, където населението е с нисък социален статус, има лица, които наричате „тартори”, „ромски или цигански барони”, аз бих ги нарекъл „криминални авторитети” (…) Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, това частично представлява само усещане, но има база за работа на прокуратурата и МВР в тези територии, в тези общности и в този сегмент на престъпността изобщо”, отбеляза и Гешев.

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че битовата престъпност има и социални и икономически аспекти, но „задължения към държавата имат и хората с по-нисък социален статус, като едно от тях е да спазват закона”.

По думите му банди, подобни на разбитата, се използват и за купуване на гласове. Зам.-главният прокурор обаче побърза да подчертае, че няма данни конкретният случай да е бил такъв.

Мая Манолова - пътник в катастрофирала кола

Главният секретар на МВР потвърди, че днес е станала катастрофа с автомобил, в който е пътувал омбудсманът Мая Манолова.

По думите му са се ударили две коли, като шофьорът на едната остава под наблюдение в "Пирогов". Все още не е ясно дали единият автомобил е извършил непозволена маневра, или другият се е придвижвал с несъобразна скорост.

Ивайло Иванов подчерта, че Манолова е била само пътник в участвало в произшествието возило.