Жандармерията блокира изходите на софийския квартал „Христо Ботев” заради специализирана полицейска операция. Петима души са задържани по разследване за лихварство и изнудване.

Снимка: btvnovinite.bg

 Обиските в квартала продължават цял ден. Рано сутринта маскирани полицаи влязоха в няколко къщи, включително в дома на Славчо.

Той коментира, че не знае какво търсят униформените. По думите му, той живее с жена си и 15-годишният си син, именно младежът е бил разпитван от разследващите. Повечето хора в квартала са лаконични за акцията.

Снимка: btvnovinite.bg

В подобни райони хората са бедни и зависими от лихварите, обясниха разследващите. Затова местните предпочитат да си мълчат и не подават сигнали.

„Лицата са с нисък социален статус, взимат дребни суми и които не могат да получат от банките кредити – стават като бели роби, задължени до гроб. Такава сума няма как да бъде върната изцяло, освен ако не ти приберат всичко, независимо дали става дума за движимо или недвижимо имущество”, посочи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg

Групата е действала от 2015 г. Работила е по стандартна схема – заеми на дребни суми, но срещу огромни лихви.

При невъзможност да върне парите, кредитополучателят е бил заплашван, изнудван, а в някои случаи и пребиван. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези Хора, преди другата им престъпна дейност – те са криминално проявени по цялата палитра от Наказателния кодекс. Ако не им се издължат, те са използвали силови методи, има нанесени телесни повреди назад във времето”, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Освен с лихварство, групата се е занимавала и с трафик на наркотици в квартала. Утре ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска постоянен арест за петимата задържани.