Потвърдени са първите два случая на грип – на майка и детето й, които боледуват от така наречения свински грип. Тяхното състояние се подобрява. В Инфекциозната болница в София днес е постъпило и другото дете от семейството. Всички са без опасност за живота.

Все още е рано да се каже обаче дали т.нар. свински грип ще бъде доминиращ тази зима. На базата на изчисления се приема, че всяка година у нас се разболяват между 200 хиляди души и 1,5 милиона. За около 2000 от тях средно заболяването е фатално.

Коридорите пред кабинетите на личните лекари все още са празни.

Николай Боев търси съвет от д-р Киряков за болната си внучка. Лекарят съветва ученичката да остане вкъщи. През последните два месеца пациентите на д-р Киряков страдат от остри респираторни вирусни инфекции, но не и грип.

„Отличава се с това, че дава усложнения и дори започва със своите усложнения – висока температура, голяма отпадналост и почти нищо друго. Най-много хрема”, каза д-р Георги Киряков.

Само лабораторните изследвания доказват напълно дали човек е болен от грип.

„По-голямата част от населението имат някакви антитела и защита. Те може да не са много високи и пак да предизвикат заболяване. Но по-новите щамове имат по-голям потенциал да станат епидемични”, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Най-честите усложнения са остри вирусни бронхопневмонии, които са трудни за диагностика и за лечение.

През следващите няколко седмици болните постепенно ще се увеличават. Очаква се епидемията да обхване страната през януари или началото на февруари.