По-малко от 10 са тези бежанци, които представляват потенциална заплаха за сигурността ни. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„За тези, които са идентифицирани като потенциална заплаха за националната ни сигурност, веднага ще бъде задействана процедура, за да може да бъдат екстрадирани извън страната. До момента, докогато това стане, те ще бъдат под засилено наблюдение на места от затворен тип”, обясни Йовчев.

На въпрос какъв проблем срещат службите за сигурност при идентифициране на потенциално опасните лица Йовчев заяви: „Преводачите, които подпомагат комуникацията с тези хора, са един от проблемите. Решаваме го, използвайки различни ресурси, включително неправителствени организации, БЧК, организации на сирийците в България. Ще успеем да осигурим необходимия ресурс при осъществяване на тази комуникация”.

„Проблемът с идентифициране на заплахите е свързан с това, че трябва да имаме достатъчно подготвени хора, които могат да преценят правилно дали критериите са налице или не. От тази гледна точка имаме ограничени ресурси. Трябва да направим необходимото преди да се стигне до драстично увеличаване на потока от нелегални имигранти през нашата граница. Той вече е достатъчно голям”, каза още Цветлин Йовчев.

МВР шефът смята, че потокът на бежанци няма да спадне. "Трябва да се готвим и за по-лошото", добави министърът.
Той посочи и че евентуално, ако страни изразяват готовност, част от бежанците да бъдат пренасочени към територията на трети страни. В двустранните разговори, които се провеждат, все още няма договореност, но Йовчев посочи, че има страни, които вече изразяват готовност - като Германия, с която все още не сме говорили и не сме поставили въпроса. Според прогнозата до края на годината у нас може да има над 11 000 от нелегални имигранти.

По-рано днес БХК съобщи, че заедно с група сирийски бежанци завеждат дело
срещу депутат от "Атака" заради разпространено слово на омраза. Става въпрос за народния избраник Магдалена Ташева, която представя бежанците като „мними, екстремисти и престъпници, и им отнема човешкия облик”.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас