7 пострадали, сред които 3 деца, остават за лечение в две варненски болници след взрива в жилищен блок във Варна.

Все още не е установена самоличността на двете жертви, както и какво точно е причинило инцидента.

Живеещите в опожарения вход по обед се върнаха за кратко в апартаментите си, за да вземат вещи от първа необходимост, а разследващите извършиха втори оглед в блока.

Добрата новина е, че конструктивната здравина не е нарушена и хората ще могат да се върнат по домовете си. Това обаче няма да е скоро, защото ВиК и електрическата инсталации са изгорели.

Само едно 4-членно семейство е изявило желание за настаняване в общинско жилище. Домът им е наводнен при гасенето на пожара.

В най-тежко увредените апартаменти са живеели две възрастни жени и едно младо семейства. В жилището, където избухва взривът, е открито едно тяло, в съседния апартамент – второто.

Апартаментът на Стоян Петков е сред най-тежко пострадалите – на 6-я етаж, точно над взривения: "Всичко е съборено почти, стъкла начупени. Хладилника с месо - всичко ще се развали, то скоро няма и да може да се влезе", разказва ни Стоян.

Поне 60% от входа са възрастни хора, пенсионери, които едва оцеляват с пенсия. 

Община Варна може да подкрепи семействата според техните индивидуални потребности с отпускането на еднократни помощи. 

Съседите предполагат, че едната жертва е издирваният бивш полицай Веселин Димитров, който бил в конфликт с жената, с която съжителствал.

Има данни, че на 6 януари жената е била настанена в кризисен център. Тогава е издадена съдебна заповед за незабавна защита от домашно насилие, според която Димитров е трябвало да напусне жилището и да не я доближава.

Дали умишлено е запалил блока, предстои разследването да разкрие.