Инцидент с падащ лед от покрив в центъра на столицата - пострада жена, докато върви по тротоара пред сградата на софийската Централна поща.

Произшествието става на улица „Й. В. Гурко“ малко след 14:30 ч. Леденият къс пада от покрива на сградата на Държавната агенция за електронно управление върху главата на Светлана Перперлиева, докато тя е била на тротоара.

„Много силен удар, след което започна да тече много обилно кръв, очевидно главата ми беше сцепена“, разказва Светлана.

Свидетели веднага звънят на 112, идва линейка, която откарва пострадалата в „Пирогов“. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Със сцепена глава съм. Комоцио и много силно главоболие. Засега, слава Богу, е само това, но ако беше някое дете, сега щяхме да говорим за поредния трагичен инцидент“, казва Перперлиева.

Минути след случката вече има предупредителни табели – „Внимание, падащ лед от покрива!“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние, гражданите, я преместихме, за да може да предотвратим евентуално други инциденти. Беше като табела, която не е сложена за предназначението си, а да седи отстрани“, казва очевидеца на инцидента  Анатоли Цаков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямаше такива табели. Не съм видяла. Но така ли се затваря опасна зона? С табелка?“, пита пострадалата Светлана.

Според Държавната агенция за електронно управление табели е имало.

„Тези табели са от тази страна и от всички други страни. Граждани ги бутат тези табели и ги преместват“, казва Кирил Дойчинов, главен секретар на Държавна агенция "Електронно управление".

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му ледът не може да бъде почистен от покрива на сградата, който е с медни керемиди и е паметник на културата. Могат само да предупреждават за опасността.

„Ние нямаме право да спираме достъпа на гражданите до тротоарната мрежа. Столичната община също не може да го направи“, казва Дойчинов.

„Пълна безотговорност и безхаберие. Опасно е да ходим по улиците, опасно е да чакаме на пешеходни пътеки, опасно е да пием мръсна вода, опасно е да дишаме мръсен въздух, опасно е в България“, коментира пострадалата Светлана.

Казва, че ще търси правата си в съда.