Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор. Това написаха от украинската мисия у нас в страницата си във Фейсбук относно изказвания на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление.

Днес е 635-ият ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода, отбелязват оттам. 

По-рано по време на конференцията на тема война и мир президентът Румен Радев подчерта, че преди контранастъплението на Украйна трябвало да се седне да се преговаря, защото Русия била в шок от териториалните загуби и не била в изгодна позиция, а Киев бил в подем и имал психологическо предимство.

В отговор от украинското послство у нас написаха: „Военната агресия на Руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 г. Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране с подписване на Минските споразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност позволиха на Русия да се подготви за пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.“.

Вместо мир и деескалация като резултат от дипломатическото разбирателство с държавата терорист, през този период стана избухването на най-страшна и най-разрушителна война в Европа след Втората световна война. Сядането на масата с агресор, който идва с цел да унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в XXI век, е невъзможна опция, пишат още от украинското посолство у нас.

„Докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир“.

Призивите към мир и преговорите не дават резултат пред лицето на терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора. Важно е да се подчертае, че освобождението и защитата на суверенитета и териториалната цялост е дълг на държавата и въоръжените ѝ сили, което се определя в конституцията на всяка една демократична съвременна държава, допълват от мисията на Украйна у нас.

След почти стохилядите регистрирани престъпления в Украйна като доказателство пред Международния наказателен съд, след нарушаването на всички норми на провеждане на война, след ядрения шантаж, мирът може и трябва да бъде постигнат изключително и само при условията, предвидени във формулата за мир на президента на Украйна и подкрепени от международната общност.