Текат последните часове за подготовката на предсрочните парламентарни избори у нас и в чужбина. Бюлетините тръгнаха към областните управи в страната, а след три дни ще стигнат до районните избирателни комисии заедно с машините.

Общо 596 хиляди бюлетини пристигнаха под засилена полицейска охрана в Пловдивската областна управа. В петък вечерта се очакват и 954 машини, а в събота ще бъдат транспортирани до секциите.

За 11-те общини на област Стара Загора са определени 287 600 бюлетини - както за секциите с хартия, така и като резерва за секциите с машинно гласуване.

„Машините се разпределят на 1 октомври направо по секциите заедно с изборните книжа. Там са обезпечени всички избиратели, има достатъчно по списък бюлетини“, заяви Кристиян Баджаков, председател на РИК Стара Загора.

Оказа се, че в Братислава нашите сънародници също ще гласуват с бюлетини, защото на предишните избори са участвали под 300 души. 

„Точно преди един час аз собственоръчно успях да донеса бюлетините, които пристигнаха във Виена с дипломатическа поща. Ето, това е кашонът, ние сме в моя кабинет, това е най-сигурното място, защото имаме огнеупорна каса. И сме наистина на финалната права“, обясни Габриела Примова, генерален консул на България в Словакия.

Тук очакват повече избиратели, тъй като словашката столица се намира по-близо до градове на границата с Чехия, Унгария и Австрия, населени с наши сънародници. Според изборните правила всеки български гражданин с редовни документи, който на 2 октомври се намира в чужбина, може да упражни правото си на глас в която и да е от задграничните секции.